Szpecle z makiem

Szpecle z makiem
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia austriacka, Kuchnia niemiecka

Składniki:

  • 3 szklanki białej pszennej mąki
  • 1 łyżka maku
  • ½ łyżeczki miałkiej soli
  • 4 duże jajka
  • 1¼ szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • gruboziarnista sól i mielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotuj wodę w dużym garnku i szczodrze posól. Wymieszaj w misce mąkę z makiem i solą. Dodaj jajka oraz wodę i utrzyj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie elastyczne, lecz pozostanie lepkie.
Oprzyj durszlak na garnku, nałóż do niego porcję ciasta i gumową łopatką energicznie przeciśnij ciasto przez otwory w durszlaka. Musisz to robić szybko, zanim durszlak się rozgrzeje, a ciasto zatka dziurki. Gotuj kluski aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2 min), osącz i zahartuj zimną wodą.
Odsmaż szpecle na maśle i dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA