Szpecle z makiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.25)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia austriacka, Kuchnia niemiecka
Składniki:
- 3 szklanki białej pszennej mąki
- 1 łyżka maku
- ½ łyżeczki miałkiej soli
- 4 duże jajka
- 1¼ szklanki wody
- 2 łyżki masła
- gruboziarnista sól i mielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w dużym garnku i szczodrze posól. Wymieszaj w misce mąkę z makiem i solą. Dodaj jajka oraz wodę i utrzyj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie elastyczne, lecz pozostanie lepkie.
Oprzyj durszlak na garnku, nałóż do niego porcję ciasta i gumową łopatką energicznie przeciśnij ciasto przez otwory w durszlaka. Musisz to robić szybko, zanim durszlak się rozgrzeje, a ciasto zatka dziurki. Gotuj kluski aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2 min), osącz i zahartuj zimną wodą.
Odsmaż szpecle na maśle i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Oprzyj durszlak na garnku, nałóż do niego porcję ciasta i gumową łopatką energicznie przeciśnij ciasto przez otwory w durszlaka. Musisz to robić szybko, zanim durszlak się rozgrzeje, a ciasto zatka dziurki. Gotuj kluski aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2 min), osącz i zahartuj zimną wodą.
Odsmaż szpecle na maśle i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia niemiecka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W