Suflet serowy z porem

Suflet serowy z porem
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 60 g masła + odrobina do posmarowania foremek
  • 1 duży por
  • drobno posiekany (tylko biała część)
  • 60 g mąki
  • 325 ml ciepłego mleka
  • 4 jajka
  • żółtka oddzielone od białek
  • 100 g pokruszonego sera wensleydale (lub cheddar)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • starty parmezan

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść foremki masłem.
W rondlu na średnim/małym ogniu rozgrzej masło i duś pora 3-5 minut, aż stanie się szklisty. Dodaj mąkę, zamieszaj i gotuj 1-2 minuty, aż por się zrumieni. Powoli, mieszając, wlej mleko i gotuj, nadal mieszając, na wolnym ogniu, póki nie zgęstnieje. Ostudź. Dodaj żółtka i dopraw solą morską oraz mielonym czarnym pieprzem. Delikatnie wmieszaj pokruszony cheddar. Ubij białka na sztywno i za pomocą metalowej łyżki stopniowo i delikatnie wmieszaj. Wyłóż miksturę do foremek. Wstaw foremki do brytfanny i wlej do niej wrzącą wodę, aż dosięgnie do połowy wysokości foremek.
Piecz w piekarniku 15-20 minut, aż suflety staną się puszyste i rumiane. Wyjmij foremki z brytfanny i ostudź. Delikatnie wyłóż suflety z foremek do żaroodpornych naczynek. (Na tym etapie możesz wstawić suflety do lodówki.) Dodaj odrobinę śmietany. W każdym naczynku powinno być pół centymetra śmietany. Posyp parmezanem i wstaw znów do piekarnika. Piecz 10-12 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza i suflety staną się rumiane.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA