Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Połamaną na kawałki czekoladę albo kakao dodać do mleka. Foremki do sufletu natłuścić masłem i wysypać cukrem. Podgrzać mleko z wanilią. Dodać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Przygotować zasmażkę z masła i mąki. Odstawić do ostygnięcia. Usunąć laskę wanilii z mleka i zalać nim zasmażkę. Gotować przez 5 minut mieszając, żeby nie robił się kożuch. Schłodzić i pojedynczo dodawać żółtka, następnie podgrzać w kąpieli wodnej. Ubić sztywną pianę z białek i cukru. Połączyć ją z przygotowanym sosem. Przelać masę do foremek napełniając je w ¾. Piec w temperaturze 175-180°C przez 25 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA