Suflet czekoladowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 300 ml mleka
- 30 g cukru
- 20 g czekolady albo 30 g kakao
- laska wanilii albo ekstrakt waniliowy
- 40 g mąki
- 40 g masła
- 2 jajka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Połamaną na kawałki czekoladę albo kakao dodać do mleka. Foremki do sufletu natłuścić masłem i wysypać cukrem. Podgrzać mleko z wanilią. Dodać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Przygotować zasmażkę z masła i mąki. Odstawić do ostygnięcia. Usunąć laskę wanilii z mleka i zalać nim zasmażkę. Gotować przez 5 minut mieszając, żeby nie robił się kożuch. Schłodzić i pojedynczo dodawać żółtka, następnie podgrzać w kąpieli wodnej. Ubić sztywną pianę z białek i cukru. Połączyć ją z przygotowanym sosem. Przelać masę do foremek napełniając je w ¾. Piec w temperaturze 175-180°C przez 25 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W