Strudel z jabłkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwóch łakomych Włochów (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia austriacka, Kuchnia niemiecka
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Ten deser jest zwykle kojarzony z Niemcami lub Austrią, ale w regionach Włoch, graniczących z tymi krajami, zdarzają się różne kulinarne wpływy (speck, kapusta kiszona i gulasz), które przeniknęły przez granice. Klasyczny strudel robi się z jabłkami, jednak można go też przygotować z innym nadzieniem – z wiśni, moreli, a nawet brzoskwiń – i jeść na ciepło lub zimno, jako deser lub podwieczorek. Zrobienie tradycyjnego ciasta na strudel jest możliwe, ale dosyć trudne i czasochłonne. O wiele łatwiej jest użyć ciasta filo, które można kupić w sklepach z orientalną żywnością.
Ciasto:
50 g niesolonego masła
4 arkusze ciasta filo, 32 x 37 cm (ok. 150 g)
cukier puder
Nadzienie:
800 g jabłek (antonówka, reneta)
3 łyżki rodzynek
100 g miałkiego cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
50 g niesolonego masła
1 pomarańcza
100 ml wody
duża garść bułki tartej
1 łyżeczka maku
Bita śmietana lub lody waniliowe do podania
Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać rodzynki, cukier, cynamon i 50 g masła. Z pomarańczy zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do jabłek. Wlać wodę i gotować ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć garnek z ognia, wsypać bułkę tartą, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Stopić pozostałe 50 g masła i lekko przestudzić. Dużą blachę posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć arkusz ciasta na blacie i z pomocą pędzla posmarować masłem. Przykryć drugim arkuszem ciasta i również posmarować go masłem. Tak samo postąpić z 2 pozostałymi arkuszami ciasta. Nadzienie podzielić na pół i rozłożyć wzdłuż przez środek przygotowanego ciasta. Zrolować, końce ciasta zawinąć do góry i uformować w kwiatki. Ułożyć na blasze. Posmarować resztą masła i posypać makiem. Wstawić do piekarnika. Piec 20 – 30 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące (sprawdzać czy się nie przypala i ew. nieco zmniejszyć temperaturę piekarnika). Wyjąć strudle z piekarnika, lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem, przekroić na połowy, rozłożyć na talerzyki i podawać z bitą śmietaną lub lodami.
© Gennaro Contaldo i Antonio Carluccio
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia niemiecka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W