Steki z grilla

Steki z grilla
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.112)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 2 x 350g steki wołowe
  • najlepiej z ekologicznej hodowli
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grill rozgrzać do maksymalnej temperatury. Steki hojnie oprószyć solą i pieprzem. Doprawione steki układać na grillu pod kątem 45 stopni w stosunku do żłobień grilla. Smażyć do czasu, aż pojawią się ślady po tych żłobieniach, jakieś 3-4 minuty. Przekręcić je o 90 stopni w przeciwnym kierunku, tak żeby teraz piekły się pod kątem 45 stopni w drugą stronę w stosunku do żłobień. Dzięki temu uzyskamy charakterystyczny wzór kratki wspaniałych steków. Grillować i opiekać przez kolejne 3-4 minuty. Przewrócić steki na drugą stronę i całą operację powtórzyć od początku. Aby steki były średnio wysmażone cała zabawa powinna zająć jakieś 12-16 minut. Dobrze jest podglądać, czy są już gotowe. Każdy kucharz robi to pierwszego dnia w pracy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA