Steki z grilla
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.112)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 2 x 350g steki wołowe
- najlepiej z ekologicznej hodowli
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grill rozgrzać do maksymalnej temperatury. Steki hojnie oprószyć solą i pieprzem. Doprawione steki układać na grillu pod kątem 45 stopni w stosunku do żłobień grilla. Smażyć do czasu, aż pojawią się ślady po tych żłobieniach, jakieś 3-4 minuty. Przekręcić je o 90 stopni w przeciwnym kierunku, tak żeby teraz piekły się pod kątem 45 stopni w drugą stronę w stosunku do żłobień. Dzięki temu uzyskamy charakterystyczny wzór kratki wspaniałych steków. Grillować i opiekać przez kolejne 3-4 minuty. Przewrócić steki na drugą stronę i całą operację powtórzyć od początku. Aby steki były średnio wysmażone cała zabawa powinna zająć jakieś 12-16 minut. Dobrze jest podglądać, czy są już gotowe. Każdy kucharz robi to pierwszego dnia w pracy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W