Stek pod przykrywką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Przygotowanie:
Ciasto:
350 g zmrożonego startego łoju
700 g przesianej mąki
łyżeczka soli
ok. 400 ml zimnej wody
Nadzienie:
500 g rumsztyku pokrojonego w kostkę
200 g pokrojonego w kostkę bekonu
posiekana cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
mała starta marchewka
łyżka sosu Worcestershire
3 łyżki sosu pomidorowego
2 filiżanki bulionu
3 łyżki skrobi kukurydzianej rozprowadzonej w wodzie
pół filiżanki posiekanej natki pietruszki
Ciasto:
Starty łój posypać 100 g mąki. Przesiekać, żeby tłuszcz nie kleił się do stolnicy. Przełożyć go do dużej miski i mieszając wsypać resztę mąki i sól. Stopniowo dolewać wody wyrabiając gładkie ciasto. Zagniatać przez 2-3 minuty. Owinąć folią i schłodzić przez pół godziny. Rozwałkować ciasto na stolnicy wysypanej mąką. Wyłożyć nim formę do pieczenia. Ciasta z łojem nie trzeba podpiekać przed dodaniem nadzienia.
Nadzienie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przyprawioną wołowinę. Dodać bekon i smażyć, aż się zrumieni. Usunąć wszystko z patelni. Rozgrzać masło i zeszklić na nim czosnek i cebulę. Dodać marchewkę i smażyć przez 2-3 minuty. Dorzucić wołowinę z bekonem. Dolać bulion, sos Worcestershire i sos pomidorowy. Gotować na małym ogniu przez półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Powoli wlać skrobię kukurydzianą wymieszaną z wodą. Mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać natkę pietruszki i schłodzić.
Wyłożone ciastem natłuszczone foremki napełnić schłodzonym nadzieniem. Przykryć płatami ciasta. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem przestudzić.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia brytyjska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W