Spring rolls z trzema farszami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- papier ryżowy 9 arkuszy
Farsz I:
- ½ kubka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki poszatkowanej świeżej mięty
- 2 łyżki poszatkowanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka poszatkowanego koperku
- ½ pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 pepperoni
- sok z ¼ cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Farsz II:
- 1 wędzona pierś z kurczaka
- 3 łyżki kukurydzy
- 3 plastry ananasa
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 2-3 liście sałaty rzymskiej
Farsz III:
- 300 g świeżego łososia
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki sezamu
- 1 marchew
- kilka listków kolendry
- 1 mała świeża chili
- ½ awokado
- sok z cytryny
- roszponka
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Farsz I: Ugotowaną kaszę mieszamy z posiekanymi ziołami, papryką, szczypiorkiem, drobno poszatkowaną pepperoni, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Odstawiamy do przegryzienia.
Farsz II: Pierś z kurczaka i świeży ananas kroimy w małą kostkę, łączymy z kukurydzą i przyprawiamy do smaku. Sałatę rzymską kroimy w paski i odkładamy.
Farsz III: Filet z łososia nacieramy sosem teriyaki i smażmy na rozgrzanej patelni na papierze do pieczenia ok. 3 minut z każdej strony, na koniec obsypujemy całość sezamem i ściągamy do przestudzenia. Marchew kroimy w cienką zapałkę, awokado w plastry, a chili drobno szatkujemy.
Papier ryżowy namaczamy w ciepłej wodzie. Jak zmięknie i będzie elastyczny,, rozkładamy go na desce i układamy na nim 2 łyżki farszu I. Rolujemy na kształt sajgonek. Postępujemy tak, aż skończymy farsz I.
Na kolejny arkusz papieru nakładamy kilka pasków sałaty rzymskiej a na nią sałatkę z kurczakiem, zwijamy.
Sajgonki z łososiem przygotowujemy następująco: Na namoczony papier ryżowy okładamy kilka listków roszponki, kolendry, oraz 2 -3 paski awokado, całość skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy lekko solą i pieprzem oraz chili. Na to rozdzielamy na części zgrillowanego łososia, układamy kolka pasków marchewki i ściśle zwijamy całość.
Gotowe spring Rolls układamy w plastikowych pojemnikach i zabieramy na wycieczkę.
Farsz II: Pierś z kurczaka i świeży ananas kroimy w małą kostkę, łączymy z kukurydzą i przyprawiamy do smaku. Sałatę rzymską kroimy w paski i odkładamy.
Farsz III: Filet z łososia nacieramy sosem teriyaki i smażmy na rozgrzanej patelni na papierze do pieczenia ok. 3 minut z każdej strony, na koniec obsypujemy całość sezamem i ściągamy do przestudzenia. Marchew kroimy w cienką zapałkę, awokado w plastry, a chili drobno szatkujemy.
Papier ryżowy namaczamy w ciepłej wodzie. Jak zmięknie i będzie elastyczny,, rozkładamy go na desce i układamy na nim 2 łyżki farszu I. Rolujemy na kształt sajgonek. Postępujemy tak, aż skończymy farsz I.
Na kolejny arkusz papieru nakładamy kilka pasków sałaty rzymskiej a na nią sałatkę z kurczakiem, zwijamy.
Sajgonki z łososiem przygotowujemy następująco: Na namoczony papier ryżowy okładamy kilka listków roszponki, kolendry, oraz 2 -3 paski awokado, całość skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy lekko solą i pieprzem oraz chili. Na to rozdzielamy na części zgrillowanego łososia, układamy kolka pasków marchewki i ściśle zwijamy całość.
Gotowe spring Rolls układamy w plastikowych pojemnikach i zabieramy na wycieczkę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W