Spaghetti ladacznicy
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 450 g spaghetti
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
- 10 oliwek kalamata
- wydrylowanych i grubo posiekanych
- 6 filecików anchois
- rozgniecionych widelcem
- 1 ząbek czosnku
- drobno posiekany
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- szczypta chili w płatkach
- duża szczypta cukru trzcinowego
- szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj spaghetti al dente w osolonym wrzątku i odcedź. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj płatki chili i czosnek, smaż przez 2 min, aż czosnek zacznie pachnieć i się zezłoci. Dodaj rozgniecione anchois i smaż mieszając jeszcze 30 sek. Następnie dodaj pomidorki, duś przez 8-10 minut, aż puszczą jasny sos. Wtedy wmieszaj oliwki, kapary, cukier, sól i pieprz. Dodaj spaghetti, zmniejsz płomień i mieszaj szczypcami, aż makaron wchłonie sos, czyli mniej więcej 3 min.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W