Spaghetti ladacznicy

Spaghetti ladacznicy
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 450 g spaghetti
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
  • 10 oliwek kalamata
  • wydrylowanych i grubo posiekanych
  • 6 filecików anchois
  • rozgniecionych widelcem
  • 1 ząbek czosnku
  • drobno posiekany
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • szczypta chili w płatkach
  • duża szczypta cukru trzcinowego
  • szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj spaghetti al dente w osolonym wrzątku i odcedź. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj płatki chili i czosnek, smaż przez 2 min, aż czosnek zacznie pachnieć i się zezłoci. Dodaj rozgniecione anchois i smaż mieszając jeszcze 30 sek. Następnie dodaj pomidorki, duś przez 8-10 minut, aż puszczą jasny sos. Wtedy wmieszaj oliwki, kapary, cukier, sól i pieprz. Dodaj spaghetti, zmniejsz płomień i mieszaj szczypcami, aż makaron wchłonie sos, czyli mniej więcej 3 min.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA