Sos romesco
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 80g uprażonych migdałów bez skórki
- 50g uprażonych orzechów laskowych bez skórki
- 2 upieczone papryki
- 3 utarte ząbki czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 dojrzałe pomidory bez skórki
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1/2 szklanki oliwy extra vergine
- posiekana natka pietruszki
- sól
- słodka papryka
- chilli
- cukier
- pieprz
Dowolne dodatki:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Papryki obrać ze skórki i oczyścić z nasion, zachowując sok, który z nich wypływa. Migdały i orzechy zmiksować w malakserze. Dodać płaty pieczonej papryki i sok, czosnek i pastę pomidorową. Do masy dodać ocet, a potem stopniowo dolewać oliwę. Dodać przyprawy, doprawiając według upodobania. Jeżeli sos jest rzadki można zagęścić go kromką chleba, jeżeli jest zbyt gęsty i nasycony można rozrzedzić ciepłą wodą. Podawać do ryby pieczonej w soli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W