Soczewica janelli
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
Przygotowanie:
Składniki2 łyżki oliwy z oliwek
3 rozgniecione ząbki czosnku
posiekana cebula
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki chili w proszku lub w płatkach
filiżanka opłukanej i osuszonej soczewicy
litr bulionu lub puszka pokrojonych pomidorów i łyżka koncentratu pomidorowego
liść laurowy
sól i pieprz
2 filety z dorsza lub lucjana
pół filiżanki mąki orkiszowej
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
natka kolendry
łyżka gęstego jogurtu
Przygotowanie
Do dużego rondla wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula zmięknie. Dodajemy po 2 łyżki każdej z przypraw i podsmażamy mieszając. Wrzucamy soczewicę i mieszamy, żeby ziarna pokryły się przyprawami. Wlewamy bulion lub pomidory z puszki, dodajemy liść laurowy i pieprz. Gotujemy przez 30 minut, aż soczewica zmięknie. Rybę panierujemy w mące i pozostałych przyprawach. Smażymy na oliwie z oliwek przez 2 minuty z każdej strony. Układamy soczewicę na talerzu, na niej kładziemy rybę. Danie ozdabiamy natką kolendry i gęstym jogurtem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W