Smażony homar z warzywami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.24)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 homary (najlepiej samice)
- ½ szklanki wytrawnego białego wina
- ⅓ szklanki oliwy dobrej jakości
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- około ⅓ szklanki mąki typu Wondra
- ⅔ szklanki posiekanej dymki
- 1 ½ łyżki posiekanego czosnku
- 1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czubek noża ustawić na linii biegnącej między oczami a czułkami i przekroić. Homara sprawiać nad dużą miską, aby zebrać wszystkie soki. Wykręcić i wyłamać szczypce. Odkroić część ogonową. Przekroić korpus na pół wzdłuż linii grzbietu. Usunąć żołądek, znajdujący się między oczami. Wyjąć wątrobę oraz ikrę. Dodać do miski z sokami. Usunąć pancerz z korpusu. Wyjąć i wyrzucić płuca. Przekroić odwłok z małymi odnóżami na połowę. Pokroić ogon na cztery plastry. Połamać szczypce i podzielić na 2 części, łamiąc w stawach. (Powinno się uzyskać około 1 szklanki soków z homara.) Dodać do nich wino i odstawić na bok.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W