Smażone pieczarki
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- ¾ kg świeżych pieczarek
- ½ cytryny
- 3 ząbki czosnku
- posiekanego
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pieczarki umyć w zimnej wodzie, odsączyć. Przyciąć nóżki, pokroić w plasterki, włożyć do dużej miski. Polać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, wymieszać. Na dużą patelnię wsypać posiekany czosnek, wlać oliwę. Smażyć na średnim ogniu, aż czosnek zacznie skwierczeć, ale się nie zrumieni, ok 30 sekund. Wsypać pieczarki, zamieszać, przykryć. Dusić 4 minuty, mieszając kilka razy.
Odkryć, posypać solą, pieprzem i smażyć mieszając, aż płyn odparuje, a pieczarki nabiorą brązowego koloru, ok. 5 minut. Posypać natką, zamieszać, podawać.
Odkryć, posypać solą, pieprzem i smażyć mieszając, aż płyn odparuje, a pieczarki nabiorą brązowego koloru, ok. 5 minut. Posypać natką, zamieszać, podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W