Sardele z makaronem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- sól
- 60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 10 obranych ząbków czosnku
- 2 lub 3 suche papryczki chili (niekoniecznie)
- ok. 20 sardeli
- 2 szklanki przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 450 g krótkiego makaronu
- np. pióra
- do przybrania posiekana natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Wlać na patelnię oliwę, rozgrzać na średnim ogniu. Po minucie wrzucić na patelnię czosnek i papryczki chilli (niekoniecznie). Kiedy czosnek lekko się zarumieni, dodać sardele. Smażyć przez minutę, od czasu do czasu mieszając. Kiedy sardele zaczną się kruszyć, dodać pomidorki. Zmniejszyć ogień, gotować, aż powstanie sos, ok. 5 minut. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzić, zostawiając trochę wody z gotowania do rozrzedzenia sosu, jeśli będzie to konieczne. Podawać makaron z sosem, posypać natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W