Sałatka z pieczonej papryki i bakłażana
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 1 średni bakłażan
- pokrojony wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm
- 2 czerwone papryki pokrojone na ćwiartki
- bez szypułki i pestek
- otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- zmiażdżony
- 2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ułóż plastry bakłażana i ćwiartki papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 7 min. z jednej i 7 min. z drugiej strony. Przełóż gorące warzywa do miski i przykryj folią, żeby zmiękły we własnym cieple. Po 10 minutach pokrój warzywa na kawałki wielkości jednego kęsa i wymieszaj z sokiem i skórką pomarańczową, czosnkiem, imbirem, ziarnem sezamowym i oliwą. Dopraw do smaku i przełóż do niedużej miski. Posyp natką. Podawaj sałatkę o temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W