Sałatka z makaronem soba

Sałatka z makaronem soba
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Przygotowanie:


Składniki:
porcja makaronu soba
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka bulionu dashi
1 łyżka ciemnej pasty sojowej
2 łyżki wina mirin
2 łyżki kecapu manis
½ łyżki sosu sojowego
świeże grzyby shitake
rzodkiewka
biała rzodkiew
marynowany imbir
szczypiorek

Przygotowanie:
W misce wymieszaj cukier, bulion, pastę sojową, wino, kecap manis i sos sojowy. Do garnka z wrzącą wodą włóż porcję makaronu. Lekko ją posól i gotuj 30 sekund. Po wyjęciu zanurz wstążki w sosie i poczekaj, aż go wchłoną. Dodaj pokrojone: grzyby shitake, marynowany imbir, i szczypiorek. Rzodkiewkę i białą rzodkiew poszatkuj w cienkie plastry, a następnie w słupki. Dorzuć je do reszty składników i wszystko wymieszaj. Zwiń makaron w ruloniki i obłóż go warzywami.

© Adrian Richardson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA