Sałatka z kapusty
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.39)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty
- ok. 450 g
- pozbawionej głąba i poszatkowanej
- ½ małej główki czerwonej kapusty
- ok. 230 g
- bez głąba i poszatkowanej
- 1-2 marchwie
- obrane i pokrojone w cienki słupki
- sól
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- do smaku
- ocet lub sok z cytryny do smaku
- czarny pieprz
- świeżo siekana natka pietruszki (niekoniecznie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W durszlaku wymieszać kapustę i marchew, dodać co najmniej 1 łyżkę stołową gruboziarnistej soli, wymieszać (wystarczająco żeby kapusta puściła sok po 10-15 minutach. Jeśli tak się nie dzieje, dodać więcej soli). Odstawić na 1-2 godziny, dwukrotnie wyciskając z kapusty sok (rękami). Spróbować, jeśli kapusta jest za słona, opłukać pod wodą i osuszyć. Wymieszać z oliwą, octem lub sokiem z cytryny i pieprzem. Dosolić do smaku. Podawać przybraną natką pietruszki lub wedle uznania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W