Sałatka z kalmarów z grillowaną papryką, czerwoną cykorią i dressingiem ziołowo-limonkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Sophie Dahl
- Seria kulinarna:
- Apetyczna panna Dahl (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
Przygotowanie:
Sałatka:
1 duża czerwona papryka i 1 duża żółta papryka bez pestek, pokrojone na grube plastry
200 g małych kalmarów, sprawionych i oczyszczonych
oliwa extra vergine
2 czerwone cykorie
Dressing:
pęczek kolendry
mały pęczek bazylii
4 łyżki oliwy
½ obranego ząbka czosnku
sok z 1 limonki
Przygotowanie:
Mocno obsmaż papryki na gorącej patelni grillowej. Kiedy trochę przestygną, pokrój je w cieńsze paski. Pokrój tuby kalmarów w pierścienie, a macki zostaw w całości. Usmaż kalmary na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, aż będą złociste – to potrwa około 2-3 minut. Odkrój nasadę cykorii i porwij liście na kawałki. Wymieszaj składniki dressingu i polej sałatkę przed samym podaniem.
© Sophie Dahl
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W