Sałatka z gotowanych cytryn i karczochów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 3 duże ekologiczne cytryny
- 5 karczochów
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa extra vergine
- 20 g blanszowanych migdałów
- pokrojonych na połówki i uprażonych ze szczyptą soli
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka ciekłego miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj 3 całe cytryny we wrzątku z garścią soli, aż będą miękkie. Oczyść karczochy i ugotuj we wrzątku, aż wewnętrzne liście będą się dawały wyrwać z minimalnym oporem. Poobrywaj zewnętrzne liście karczochów, oczyść serca, przekrój na pół w poprzek, a następnie wzdłuż i oczyść wnętrza z kłujących włókienek. Włóż serca karczochów do miski, okrój płatki skórki z ugotowanych cytryn unikając odcięcia białej gorzkiej warstwy i dodaj do miski razem z listkami tymianku oraz migdałami. Wyciśnij sok z 2 cytryn, wymieszaj z równą ilością oliwy, miodem, szczyptą soli i pieprzu. Zalej sałatkę sosem i delikatnie przemieszaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W