Sałatka cesarska

Sałatka cesarska
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:

Sałatka
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek
½ łyżeczki (2 ml) posiekanego czosnku
3 główki sałaty rzymskiej sałaty
1 szklanka (250 ml) centymetrowych kostek bułki paryskiej
½ szklanki (125 ml) dresingu Cezara
½ szklanki (125 ml) wiórów parmezanu

Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek oraz kostki pieczywa i wymieszać, by pokryły się tłuszczem. Smażyć 7 minut, aż grzanki będą złociste. Rozdrobnić sałatę. Polać dresingiem i wymieszać. Posypać serem i grzankami.



Dressing
3 drobno posiekane filety z sardeli
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanych kaparów
1 łyżka stołowa (15 ml) musztardy Dijon
1 żółtko
1 łyżeczka (5 ml) posiekanego czosnku
¾ szklanki (175 ml) oleju roślinnego
1 łyżka stołowa (15 ml) czerwonego octu winnego
1 łyżka stołowa (15 ml) soku z cytryny
¼ szklanki (175 ml) 35% śmietany
gruboziarnista sól

Przygotowanie
W misce wymieszać sardelę, kapary, musztardę, żółtko i czosnek. Energicznie ubijać, powoli wlewając olej. Dodać ocet, sok z cytryny i śmietanę. Doprawić solą. Można przechowywać kilka dni w lodówce, w szczelnym pojemniku.

@ Donna Dooher

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA