Sałatka cesarska
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Sałatka1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek
½ łyżeczki (2 ml) posiekanego czosnku
3 główki sałaty rzymskiej sałaty
1 szklanka (250 ml) centymetrowych kostek bułki paryskiej
½ szklanki (125 ml) dresingu Cezara
½ szklanki (125 ml) wiórów parmezanu
Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek oraz kostki pieczywa i wymieszać, by pokryły się tłuszczem. Smażyć 7 minut, aż grzanki będą złociste. Rozdrobnić sałatę. Polać dresingiem i wymieszać. Posypać serem i grzankami.
Dressing
3 drobno posiekane filety z sardeli
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanych kaparów
1 łyżka stołowa (15 ml) musztardy Dijon
1 żółtko
1 łyżeczka (5 ml) posiekanego czosnku
¾ szklanki (175 ml) oleju roślinnego
1 łyżka stołowa (15 ml) czerwonego octu winnego
1 łyżka stołowa (15 ml) soku z cytryny
¼ szklanki (175 ml) 35% śmietany
gruboziarnista sól
Przygotowanie
W misce wymieszać sardelę, kapary, musztardę, żółtko i czosnek. Energicznie ubijać, powoli wlewając olej. Dodać ocet, sok z cytryny i śmietanę. Doprawić solą. Można przechowywać kilka dni w lodówce, w szczelnym pojemniku.
@ Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W