Sałata ze stekiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.65)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Stek3 łyżki nasion kolendry
3 łyżki kminu
5 ząbków czosnku obranych i zgniecionych na pastę
półtorej szklanki oliwy z oliwek
szczypta ostrego sosu
2 łyżki musztardy
sól
450 g steku z łaty
Dressing
¼ szklanki pikantnej salsy (patrz: oddzielny przepis)
sok z połowy limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Sałatka
4 duże garście mieszanej młodej sałaty, umytej i osuszonej
1 szklanka listków kolendry
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 szklanka startego sera cheddar
Przygotowanie
Zmielić nasiona kolendry i kminu w młyku do przypraw lub kawy, albo utłuc w moździerzu, wsypać do średniej wielkości miski. Dodać czosnek, oliwę, ostry sos, musztardę i wymieszać. Włożyć stek do zamykanej foliowej torby do zamrażania, wlać marynatę. Zamknąć torbę, dokładnie wetrzeć marynatę w stek i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę lub na noc. Rozgrzać dużą żeliwną patelnię na średnim ogniu. Zrumienić stek, ok. 5 minut z każdej strony, aż będzie średnio wysmażony. Odstawić na 5 minut i cienko pokroić w poprzek włókien.
Dressing
Włożyć składniki na dno dużej salaterki i wymieszać.
Sałata
Do salaterki z dresingiem włożyć sałatę, kolendrę, czerwoną paprykę, starty ser i pokrojony stek. Dobrze wymieszać i podawać.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W