Sakiewki z polędwiczką w zielonym sosie
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- polędwiczka
- 2 garście melisy cytrynowej
- 1 garść oregano
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków szałwii
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwiczkę czyścimy z błon, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy zielony sos. Do moździerza wrzucamy pokrojony czosnek, dodajemy sól i rozgniatamy na pastę. Melisę, oregano i szałwię kroimy drobno, dodajemy do moździerza i ucieramy wszystko na pastę podlewając oliwą z oliwek (ok. 2-3 łyżki). Dodajemy marynowany pieprz i rozgniatamy go dokładnie. Na koniec doprawiamy lekko solą i pieprzem. Polędwiczkę przesmażamy na suchej patelni po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty ok. 40 cm na 40 cm. Na środku kładziemy 2-3 plastry polędwiczki, i na każdym z nich 1 łyżeczkę sosu. Papier łączymy na górze sznurkiem (można sobie spiąć gumką, związać sznurkiem i ściągnąć gumkę) i takie sakiewki wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. na ok. 10 minut. Podajemy z ulubionym dodatkiem, jak kasza czy ryż, oraz z zieloną sałatą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W