Rybne pulpeciki w sosie curry
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 42)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- Pasta curry:
- łyżeczka białego pieprzu
- pół łyżeczki nasion kolendry
- półtorej łyżeczki kminu
- szczypta soli
- 2 posiekane zielone chili bez pestek
- ćwierć pokrojonej czerwonej cebuli
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- łyżeczka posiekanego galangalu
- łyżeczka posiekanych korzeni i łodyżek kolendry
- liść limetki kaffir
- łyżeczka sosu rybnego albo jeden filet anchois
Pulpety:
- 8 oczyszczonych krewetek
- 8 przegrzebków
- 2 posiekane liście limetki kaffir
- drobno pokrojona dymka
- łyżeczka sosu rybnego
- garść tajskiej bazylii
- jajko
Sos:
- łyżeczka oleju z krokosza
- 2 łyżki pasty curry
- mleczko kokosowe
- 500 ml bulionu rybnego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- łyżeczka cukru palmowego (opcjonalnie)
- kolendra, czerwone chili i limetka do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki pulpetów zmiksować na gładką masę. Mokrymi dłońmi uformować kulki wielkości orzechów włoskich. Schłodzić. W moździerzu albo blenderze rozdrobnić pieprz, kolendrę i kmin. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Rozcierać, aż powstanie pasta. 2 łyżki przygotowanej pasty podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wlać mleczko kokosowe, bulion i sos rybny. Dodać cukier. Podgrzewać, aż płyn nieco odparuje. Dodać pulpety. Gotować przez 5 minut. Przed podaniem przybrać kolendrą, chili i cząstkami limetki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W