Ryba z frytkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mitch i Matt idą na ryby
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 4 filety z dorsza (ok. 150 g każdy)
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek skrobi kukurydzianej
- 500 ml piwa typu "ale"
- 1 cytryna
- 8 ziemniaków
- obranych ze skórki i pokrojonych na grube podłużne kawałki
- sos tatarski (przepis poniżej)
- olej roślinny (do frytkownicy smażenia)
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać ze skrobią kukurydzianą. Dodać szczyptę soli. Powoli dodawać piwo wszystko razem energicznie mieszając, aż do uzyskania konsystencji śmietany. Rozgrzać olej we frytkownicy do temperatury 190°C. Filety dorsza obtoczyć we wcześniej przygotowanym cieście i następnie wrzucić do frytkownicy. Należy pamiętać, by nie smażyć zbyt wielu kawałków na raz i by od czasu do czasu delikatnie potrząsnąć koszykiem frytkownicy. Smażyć przez 3 do 5 minut, do uzyskania złocistego koloru.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W