Ryba z frytkami

Ryba z frytkami
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Mitch i Matt idą na ryby
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 4 filety z dorsza (ok. 150 g każdy)
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 500 ml piwa typu "ale"
  • 1 cytryna
  • 8 ziemniaków
  • obranych ze skórki i pokrojonych na grube podłużne kawałki
  • sos tatarski (przepis poniżej)
  • olej roślinny (do frytkownicy smażenia)
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać ze skrobią kukurydzianą. Dodać szczyptę soli. Powoli dodawać piwo wszystko razem energicznie mieszając, aż do uzyskania konsystencji śmietany. Rozgrzać olej we frytkownicy do temperatury 190°C. Filety dorsza obtoczyć we wcześniej przygotowanym cieście i następnie wrzucić do frytkownicy. Należy pamiętać, by nie smażyć zbyt wielu kawałków na raz i by od czasu do czasu delikatnie potrząsnąć koszykiem frytkownicy. Smażyć przez 3 do 5 minut, do uzyskania złocistego koloru.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA