Ryba w soczewicy
Oceń przepis:
Przygotował:
Rick Stein
- Seria kulinarna:
- Morska odyseja Ricka Steina odc.4
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Przygotowanie:
Składniki:cebula
czosnek
kurkuma
soczewica
olej lub oliwa
ziarna czarnej gorczycy
pomidory
zielone papryczki chili
ryba: sola, łupacz, lub dorsz
asafetyda (ostra i cierpka przyprawa indyjska)
sos masala
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i kurkumę. Dodać soczewicę i wodę. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na ogniu przez 30 minut, dopóki soczewica nie rozpadnie się, a potrawa nie nabierze gęstości. Wtedy zdjąć ją z ognia. Na patelni rozgrzać olej i prażyć ziarna czarnej gorczycy dopóki nie przestaną \"strzelać\". Dodać czosnek i cebulę, pomidory, drobno pokrojone zielone chili. Wszystko smażyć krótką chwilę, żeby składniki połączyły się, ale nie straciły koloru i aromatu. Następnie dodać trochę asafetydy i wlać wszystko do gęstej zupy. Rybę przed usmażeniem zamarynować w kurkumie i soku z cytryny. Następnie obsmażyć po obu stronach i udekorować surówką z cebuli i pomidorów. Na koniec dodać świeży, słodki sos masala.
© Rick Stein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W