Ryba latająca z cou-cou

Ryba latająca z cou-cou
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Ryba:
8 filetów ryby latającej lub makreli
sok wyciśnięty z 1 limonki
50 g masła
1 duża cebula pokrojona na plasterki
1 posiekany ząbek czosnku
1 zielona papryka, pokrojona na cienkie plasterki
1 rozdrobniony duży pomidor
1 gałązka świeżego tymianku, (powinno być ½ łyżeczki listków)
1 gałązka świeżego majeranku, (powinna być 1 łyżeczka listków)
¾ łyżeczki curry w proszku
4 łyżki zielonych przypraw Bajanów
1 łyżka posiekanej natki

Cou-cou:
250 g mączki kukurydzianej
200 g okry pokrojonej w cienkie plasterki
1 drobno posiekana mała cebula
1 drobno posiekany duży ząbek czosnku
1 świeża gałązka majeranku, (powinna być 1 łyżeczka listków)
1 gałązka świeżego tymianku, (powinno być ½ łyżeczki listków)
50 g masła

Przygotowanie:
Wymieszać mączkę kukurydzianą z 250 ml wody tak, aby powstała gładka, gęsta pasta. Odstawić na bok na 15 minut. Pokrojoną okrę wrzucić do garnka. Dodać cebulę, czosnek, tymianek i majeranek. Wlać 400 ml wody. Doprawić solą. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu 4-5 minut, aż okra zmięknie, a wywar odparuje i zgęstnieje. Przecedzić wywar do dzbanka. Warzywa zachować. Stopniowo dolewać wywar z okry do mieszaniny z mączką kukurydzianą w takiej ilości, aby powstało gęste, kleiste ciasto. W razie potrzeby dodać niewielką ilość zimnej wody. Zagęścić na małym ogniu. Gotować 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wrzucić mieszaninę z okrą. Dodać masło. Starannie wymieszać. Cou-cou powinno mieć konsystencję puree z ziemniaków. Wstawić w ciepłe miejsce na czas przyrządzania ryby. Przygotować rybę. Wymieszać sok z limonki z 2 łyżkami wody. Doprawić szczyptą soli. Natrzeć płynem rybę z wszystkich stron. Odstawić na 10 minut na bok.
Filety opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni roztopić na średnim ogniu masło. Wrzucić cebulę, czosnek, paprykę, pomidora, tymianek, majeranek i curry w proszku. Starannie połączyć wszystkie składniki. Dusić przez 5 minut. Wlać 300 ml wody. Gotować na małym ogniu 10 minut, aż płyn odparuje o trzy czwarte. Przyprawami Bajanów natrzeć część filetu bez skóry. Zwinąć, zaczynając od ogona w stronę łba. Spiąć wykałaczką. Roladki rybne włożyć na patelnię. Polać sosem. Dusić na małym ogniu przez 5 minut. W razie potrzeby, aby rozrzedzić sos, wlać 150 ml wody. Domieszać posiekaną natkę. Posmarować masłem 4 głębokie miseczki. Nałożyć ciepłe cou-cou. Ostrożnie odwrócić na podstawione talerze. Na cou-cou położyć dwa filety rybne. Polać sosem i podawać.

© Gary Rhodes

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA