Rouille

Rouille
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 żółtko jajka
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 mała
  • czerwona
  • zmielona ostra papryczka (lub przyprawa)
  • 250 ml oleju
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego albo puree z pieczonej czerwonej papryki
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Utrzyj żółtko jajka z czosnkiem i papryką. Powoli, kropla za kroplą, dolewaj olej. Dodaj przecier pomidorowy lub paprykowe puree, jeśli chcesz uzyskać rdzawy kolor. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozsmaruj na kromkach bagietki lub tostów. Podawaj z gulaszem rybnym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA