Risotto z suszonymi grzybami
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.1)
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- ryż na risotto gatunku Vialone Nano
- 2 garści suszonych grzybów
- masło
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- czosnek
- białe wino
- bulion warzywny
- natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, zostawić na 20 minut. W garnku z grubym dnem roztopić masło z dodatkiem oliwy, dodać posiekane cebule i pokrojony czosnek. Wrzucić ryż (po garści na osobę). Zwiększyć ogień i dolać wina, poczekać, aż ryż wchłonie wino. Wlać 2 łyżki wazowe bulionu z warzyw, włożyć grzyby, zamieszać. Posypać garścią siekanej natki pietruszki. Risotto powinno się gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać zimne masło (około 80 g, pokrojone w kostki) i trochę parmezanu, mieszać jedną ręką łopatka lub łyżką, drugą potrząsać garnkiem kolistymi ruchami. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję. Podawać na ogrzanych (np. w piekarniku) talerzach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W