Risotto z homarcami i smażone kwiaty cukinii
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin i jego ogród (odc. 5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Risotto:
25 g masła
½ szalotki, drobno posiekanej
½ ząbka czosnku, posiekanego
70 g ryżu arborio
60 ml białego wina
400 ml bulionu z kurczaka
3 małe cukinie, posiekane
6 homarców na osobę
1 łyżeczka sera mascarpone
50 ml śmietany kremówki
50 g parmezanu, świeżo startego
1 łyżka natki, posiekanej
Kwiaty cukinii:
50 g skrobi kukurydzianej
50 g mąki z proszkiem do pieczenia
woda gazowana
2 kwiaty cukinii
olej, do smażenia
Przygotowanie:
Zacznij od risotto. Postaw na średnim ogniu duży, płytki rondel, roztop w nim masło i podsmaż na nim szalotkę i czosnek przez 2-3 minuty. Dodaj ryż i wymieszaj tak, żeby wszystkie ziarenka były obtoczone w maśle. Smaż przez minutę. Dodaj białe wino i, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia. Kiedy prawie cały płyn odparuje, dodaj chochelkę bulionu. Stale mieszając gotuj, aż bulion też odparuje. Dodaj cukinię. Stopniowo, cały czas mieszając dodaj resztę bulionu. Gotuj, aż ryż będzie miękki i kremowy. Możliwe, że nie zużyjesz całego bulionu, ale może się zdarzyć, że będziesz potrzebować go więcej. Dodaj homarce, ser mascarpone, śmietanę i parmezan. Wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty. Następnie przygotuj smażone kwiaty cukinii. Wymieszaj skrobię kukurydzianą, mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj dość wody gazowanej, żeby powstało ciasto o konsystencji ciasta na naleśniki. Obtocz kwiaty cukinii w cieście i smaż na głębokim tłuszczu, aż będą złociste i chrupiące. Dopraw risotto do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę. Podawaj od razu przybrane smażonym kwiatem cukinii.
Przepis opracowany na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W