Renifer i placek naleśnikowy a la Jean-Pierre
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 70)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
-
Ciasto naleśnikowe
- 5 jaj
- 350 gr mąki
- 1.2 litra śmietany
- 1/2 litra mleka
- 300 gr serów: gruyere sabaudzki, Abondance i Beaufort
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
-
Potrawka z renifera
- 450 gr mięsa renifera bardzo drobno posiekanego/zmielonego
- 500 gr kurek (świeżych lub konserwowych)
- 1 pęczek świeżej cebulki
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 1/2 litra śmietany
- 1/2 litra mleka
- Bouquet garni
- Oliwa z oliwek i olej słonecznikowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto naleśnikowe: weź miskę, wbij jaja, dodaj mąkę, śmietanę, mleko, dużą szczyptę soli, pieprz, gałkę muszkatołową. Miksuj 2 minuty. Zakryj i odstaw na godzinę.
2. Natłuść patelnie do naleśników kawałkiem ręcznika papierowego nasyconego olejem słonecznikowym. Podgrzej na dużym ogniu. Wlej chochelkę ciasta, smaż 1-2 minuty z każdej strony. Ułóż naleśnik na talerzu na tartę i posypuj każdą warstwę sporą garścią tartego sera. Usmaż kolejny naleśnik, połóż na talerzu i ułóż na nim płatki sera Beaufort. I tak dalej, aż do zużycia całego ciasta naleśnikowego. Przykry dwiema warstwami folii aluminiowej i wstaw do piekarnika, na 5 godzin w temp 80°C.
3. Przygotuj potrawkę z renifera: weź garnek, podsmaż w nim grzyby przez 10 minut niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Przykry garnek w połowie smażenia. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż 5 minut, po czym podlej białym winem, przykryj garnek i gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Z mięsa zrób płatki o szerokości 5 cm każdy. Podsmaż je na dużym ogniu przez 3 minuty na malej ilości oliwy z oliwek. Nie sól.
4. Przełóż mięso do garnka z grzybami. Dodaj śmietanę, bouquet garni, sól, pieprz. Duś na małym ogniu przez 45 minut, po czym ostudź (mięso będzie miększe). Przed podaniem podgrzej i podawaj z ciastem naleśnikowym pokrojonym na porcje.
Rada Julie:
Ciasto naleśnikowe jest bardzo sycącą potrawą, idealnym na warunki wysokogórskie. W domu, na nizinach można wziąć 3/4 litra mleka i 1/4 litra śmietany.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź