Renifer i placek naleśnikowy a la Jean-Pierre

Renifer i placek naleśnikowy a la Jean-Pierre
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 70)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe

  • 5 jaj
  • 350 gr mąki
  • 1.2 litra śmietany
  • 1/2 litra mleka
  • 300 gr serów: gruyere sabaudzki, Abondance i Beaufort
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

  • Potrawka z renifera

  • 450 gr mięsa renifera bardzo drobno posiekanego/zmielonego
  • 500 gr kurek (świeżych lub konserwowych)
  • 1 pęczek świeżej cebulki
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1/2 litra śmietany
  • 1/2 litra mleka
  • Bouquet garni
  • Oliwa z oliwek i olej słonecznikowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Przygotuj ciasto naleśnikowe: weź miskę, wbij jaja, dodaj mąkę, śmietanę, mleko, dużą szczyptę soli, pieprz, gałkę muszkatołową. Miksuj 2 minuty. Zakryj i odstaw na godzinę.
2. Natłuść patelnie do naleśników kawałkiem ręcznika papierowego nasyconego olejem słonecznikowym. Podgrzej na dużym ogniu. Wlej chochelkę ciasta, smaż 1-2 minuty z każdej strony. Ułóż naleśnik na talerzu na tartę i posypuj każdą warstwę sporą garścią tartego sera. Usmaż kolejny naleśnik, połóż na talerzu i ułóż na nim płatki sera Beaufort. I tak dalej, aż do zużycia całego ciasta naleśnikowego. Przykry dwiema warstwami folii aluminiowej i wstaw do piekarnika, na 5 godzin w temp 80°C.
3. Przygotuj potrawkę z renifera: weź garnek, podsmaż w nim grzyby przez 10 minut niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Przykry garnek w połowie smażenia. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż 5 minut, po czym podlej białym winem, przykryj garnek i gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Z mięsa zrób płatki o szerokości 5 cm każdy. Podsmaż je na dużym ogniu przez 3 minuty na malej ilości oliwy z oliwek. Nie sól.
4. Przełóż mięso do garnka z grzybami. Dodaj śmietanę, bouquet garni, sól, pieprz. Duś na małym ogniu przez 45 minut, po czym ostudź (mięso będzie miększe). Przed podaniem podgrzej i podawaj z ciastem naleśnikowym pokrojonym na porcje.


Rada Julie:
Ciasto naleśnikowe jest bardzo sycącą potrawą, idealnym na warunki wysokogórskie. W domu, na nizinach można wziąć 3/4 litra mleka i 1/4 litra śmietany.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA