Racuchy z solonym dorszem
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 125 g solonego dorsza lub ryby wędzonej innego gatunku
- ugotowanej
- osączonej i rozdrobnionej
- 1 drobno posiekana duża cebula
- 1 drobno posiekana papryka chińska
- 1 łyżeczka drobno posiekanej szalotki lub dymki
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 1 łyżeczka listków majeranku
- 275 g mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml mleka
- 100 ml wody
- olej roślinny do głębokiego smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozdrobnionego solonego dorsza wymieszać z cebulą, papryką chińską, szalotkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Wlać mleko i wodę. Mieszać, aż powstanie rzadka masa, na tyle luźna, żeby spadać z łyżki. W razie potrzeby wlać więcej wody. W dużym garnku do głębokiego smażenia rozgrzać olej. Powinien być na tyle gorący, aby wrzucona na próbę kostka chleba skwierczała i usmażyła się na złoty kolor. Zanurzyć metalową łyżkę w oleju, a następnie nakładać porcjami mieszaninę z dorszem. (Dzięki olejowi masa nie będzie się przyklejać do łyżki.) Kłaść ciasto na gorący olej i smażyć partiami, aż racuchy będą złote i chrupiące. Wyjmować z garnka łyżką cedzakową. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na gorąco.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W