Puree z topinamburów i z ziemniaków
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Puree:
- 400 g topinamburów
- 7 dużych ziemniaków
- 50-75 ml śmietany
- 50-75 ml mleka
- sól
- czarny pieprz
- 1-2 łyżeczki chrzanu
Masło szałwiowe:
- 50 g masła
- garść liści szałwii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Starannie umyj i obierz warzywa. Pokrój na kawałki tej samej wielkości. Ugotuj do miękkości. Podgrzej w garnku mleko ze śmietaną.
Przygotuj masło szałwiowe. Roztop masło na patelni i usmaż liście szałwii, aż będą chrupiące. Wyjmij liście z masła i odłóż na bok.
Wlej śmietanę z mlekiem do miski z ziemniakami i topinamburami. Rozetrzyj na gładką masę.
Domieszaj 4-5 łyżek masła szałwiowego. Dodaj chrzan i sól. Przybierz smażonymi liśćmi szałwii.
Przygotuj masło szałwiowe. Roztop masło na patelni i usmaż liście szałwii, aż będą chrupiące. Wyjmij liście z masła i odłóż na bok.
Wlej śmietanę z mlekiem do miski z ziemniakami i topinamburami. Rozetrzyj na gładką masę.
Domieszaj 4-5 łyżek masła szałwiowego. Dodaj chrzan i sól. Przybierz smażonymi liśćmi szałwii.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W