Leniwe w sosie porzeczkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Składniki:
- 350 g białego sera twarogowego
- 2 jajka
- szklanka mąki pszennej
- sól, cukier
- posiekana mięta
Sos:
- 300 g porzeczki czarnej lub czerwonej
- 2 goździki
- szczypta rozpuszczalnej kawy
- 2 ziarna kardamonu
- 100 ml wódeczki miodóweczki
Kompot:
- letnie owoce: jabłka, młode kwaśne śliwki, brzoskwinie, agrest, porzeczka
- 3 łyżki miodu owocowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wrzuć twaróg, dodaj jajka, mąkę, sól oraz posiekaną miętę. Gotowe ciasto podziel na kulki i na obsypanej mąką stolnicy wyrabiaj ruloniki, które lekko zgnieć. Do wrzącej wody wrzucaj pocięte na kilka centymetrów kluski. Gotuj aż wypłyną. W między czasie na patelnię wrzuć porzeczki z pozostałymi składnikami i lekko gotuj, aż porzeczki się rozpadną. Sos przetrzyj przez sito. Ciepłe kluski wymieszaj w misce z sosem i świeżymi listkami mięty. Owoce na kompot podziel na mniejsze kawałki, zalej ciepłą wodą. Dopraw miodem i pozostaw na 30 min.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W