Leniwe w sosie porzeczkowym

Leniwe w sosie porzeczkowym
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Składniki:

Sos:

  • 300 g porzeczki czarnej lub czerwonej
  • 2 goździki
  • szczypta rozpuszczalnej kawy
  • 2 ziarna kardamonu
  • 100 ml wódeczki miodóweczki

Kompot:

  • letnie owoce: jabłka, młode kwaśne śliwki, brzoskwinie, agrest, porzeczka
  • 3 łyżki miodu owocowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski wrzuć twaróg, dodaj jajka, mąkę, sól oraz posiekaną miętę. Gotowe ciasto podziel na kulki i na obsypanej mąką stolnicy wyrabiaj ruloniki, które lekko zgnieć. Do wrzącej wody wrzucaj pocięte na kilka centymetrów kluski. Gotuj aż wypłyną. W między czasie na patelnię wrzuć porzeczki z pozostałymi składnikami i lekko gotuj, aż porzeczki się rozpadną. Sos przetrzyj przez sito. Ciepłe kluski wymieszaj w misce z sosem i świeżymi listkami mięty. Owoce na kompot podziel na mniejsze kawałki, zalej ciepłą wodą. Dopraw miodem i pozostaw na 30 min.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA