Przepiórki z tymiankiem i cydrem pieczone w sianie

Przepiórki z tymiankiem i cydrem pieczone w sianie
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż małą gałązkę tymianku do środka każdej z przepiórek. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Obsmaż przepiórki ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni i posyp solą oraz pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż siano, tymianek i ząbki czosnku. Na górze połóż przepiórki i wlej cydr. Wymieszaj mąkę z solą i wodą i zagnieć ciasto. Zrób z niego wałek o długości 60 cm i oklej nim brzegi naczynia. Przyciśnij do niego pokrywkę - w ten sposób powstanie hermetyczne zamknięcie. Para, soki i aromaty potrawy zostaną w środku. Piecz przez około 20 minut. Przy pomocy cienkiego noża pozbądź się ciasta. Przykrywkę usuń dopiero na stole, na oczach gości. Na pewno zrobi na nich wrażenie! Podawaj przepiórki z kapustą, boczkiem i purée ziemniaczanym. Nie zapomnij polać wszystkiego aromatycznym sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA