Przepiórki z tymiankiem i cydrem pieczone w sianie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 4 dorodne przepiórki
- 2 garści siana
- duży pęczek tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml cydru
- 200 g mąki
- łyżka soli
- 100 ml wody
- oliwa z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż małą gałązkę tymianku do środka każdej z przepiórek. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Obsmaż przepiórki ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni i posyp solą oraz pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż siano, tymianek i ząbki czosnku. Na górze połóż przepiórki i wlej cydr. Wymieszaj mąkę z solą i wodą i zagnieć ciasto. Zrób z niego wałek o długości 60 cm i oklej nim brzegi naczynia. Przyciśnij do niego pokrywkę - w ten sposób powstanie hermetyczne zamknięcie. Para, soki i aromaty potrawy zostaną w środku. Piecz przez około 20 minut. Przy pomocy cienkiego noża pozbądź się ciasta. Przykrywkę usuń dopiero na stole, na oczach gości. Na pewno zrobi na nich wrażenie! Podawaj przepiórki z kapustą, boczkiem i purée ziemniaczanym. Nie zapomnij polać wszystkiego aromatycznym sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia brytyjska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W