Prawdziwy burger
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.29)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 700-900 g niezbyt chudej polędwicy w kawałkach
- ½ białej cebuli
- obranej i pokrojonej (niekoniecznie)
- sól i pieprz do smaku
- 4 porcje
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpalić drewno lub węgiel na grillu lub włączyć grill gazowy. Można też na piecu rozgrzać dużą, ciężką patelnię na średnim ogniu, przez 3-4 minuty. Grubo zmielić w robocie kuchennym mięso z solą i pieprzem. Spróbować i doprawić (można usmażyć odrobinę mięsa do spróbowania). Podzielić na 4 części i szybko uformować 4 lub więcej burgerów (unikać długiego wyrabiania mięsa, żeby masa nie była zbyt ścisła). Smażyć na średnim ogniu (takim, że nie parzy ręki, jeśli trzymamy ją przez kilka sekund 8-10 cm nad rusztem). Grillować burgery ok. 3 minuty po każdej stronie, będą wtedy krwiste. Jeśli lubimy bardziej wysmażone, grillować dodatkowo ok. 1 minuty z każdej strony, ale całkowity czas smażenia nie może wynieść więcej niż 10 minut (chyba, że lubicie jeść krążki do hokeja). Czas smażenia na piecu jest taki sam. Podawać z bułkami lub tostami, dodatki według uznania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W