Poutine ze słodkich ziemniaków
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 3 duże słodkie ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 duże szalotki
- pokrojone w plastry
- 1½ łyżki oliwy extra vergine
- szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2 szklanki ekologicznego bulionu wołowego
- garść posiekanej natki pietruszki
- szczypta tymianku
- szczypta cukru trzcinowego
- 1 litr oleju arachidowego
- 1 szklanka białego twarogu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój ziemniaki na frytki równej wielości – ręcznie albo za pomocą maszynki. Zanurz je w misce z zimną wodą na 30 min. Rozgrzej rondel na średnim ogniu, roztop masło, dodaj mąkę i energicznie ubijaj trzepaczką przez 3-5 min, aż zasmażka zrobi się bursztynowa. Zdejmij rondel z ognia, a w drugim rondlu delikatnie podduś szalotki na oliwie, na średnim ogniu, przez minutę. Dopraw solą i pieprzem. Zdeglasuj rondel bulionem wołowym, dodaj tymianek, cukier i doprowadź do wrzenia. Zalej bulionem zasmażkę, a następnie podgrzewaj 15 min, aż zgęstnieje. Wmieszaj posiekaną natkę pietruszki. Odsącz frytki ze słodkich ziemniaków i osusz w suszarce do sałaty albo za pomocą papierowych ręczników. Frytki muszą być starannie osuszone przed smażeniem. Rozgrzej olej arachidowy w rondlu o grubym dnie na średnim ogniu, aż termometr wskaże 190 stopni C. Smaż frytki małymi porcjami po 5 min, następnie wyłóż na metalową kratkę, żeby osączyć nadmiar tłuszczu. Nałóż frytki na talerz, posyp kawałkami twarogu i polej sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W