Potrawka z wołowiny w sardeli po marynarsku wg Michele i Christine
Oceń przepis:
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 63)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
1 kg wołowiny (na wołowinę po burgundzku lub policzki wołowe)
- 5 szalotek
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchwie
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- tymianek i liść laurowy
- oliwa
- 1/2 butelki czerwonego wina
- 100 gr sardeli solonej
- 50 gr masła
- 250 gr rokietty siewnej
- Kromki chleba - grzanki natarte czosnkiem
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Rozgnieć ząbki czosnku, zostawiając je w skórce.
2. Podsmaż na złoty kolor mięso i czosnek w dużym garnku z oliwą. Kawałki mięsa nie mogą na sobie leżeć.
3. Obmyj z soli sardele myjąc je pod bieżąca wodą.
4. Obierz i posiekaj szalotkę i marchewki. Dodaj je do garnka. Oprósz mąką. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu. Dodaj koncentrat pomidorowy. Wlej wino, tak by ledwo zakryło mięso. Dodaj zioła. Nie wolno solić (sardele są słone). Zakryj pokrywką, ale tak by para mogła z garnka uchodzić. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2,5 godziny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W