Pomidorowy sos z oliwkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.122)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 8 szklanek koktajlowych pomidorków
- bez szypułek
- 4 cebule
- obrane i pokrojone
- 1 główka czosnku
- obrana i pokrojone
- 1 szklanka czarnych oliwek Kalamata
- bez pestek i przekrojonych na pół
- 1 szklanka zielonych oliwek
- bez pestek i pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160°C. Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania o wymiarach 22cm x 32cm. Dorzucić cebule, czosnek, oliwki, tymianek, sól z pieprzem i polać wszystko oliwą. Dobrze wymieszać i włożyć do piekarnika, żeby się powoli piekło przez około 1 godzinę. Sos będzie gotowy, kiedy się przypiecze, pomidory się skurczą, a całość będzie niesamowicie pachnieć. Gotowy sos podawać wymieszany z ulubionym makaronem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W