Pomidorowy pudding chlebowy na słono
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 bochenek wiejskiego, pełnoziarnistego chleba, pokrojony w duże kostki
- 2 łyżki oliwy
- 2 duże cebule, obrane i posiekane
- 8 ząbków czosnku, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
- puszka 800 ml rozgniecionych pomidorów
- 225 ml śmietany 35%
- 1 łyżka suszonego oregano
- 225 g tartego parmezanu
- 2 jaja
- sól i pieprz
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 205°C. Ułóż kawałki chleba na blasze i piecz w piekarniku przez 15 minut. Wyjmij, gdy będą złocistobrązowe. To ogromnie wzbogaca smak puddingu i wysusza chleb, który wchłonie aromaty pozostałych składników. Wystudź, aż będziesz mógł wziąć go do rąk.
W tym czasie usmaż cebule na oliwie na dużej patelni. Smaż aż będą złocistobrązowe i miękkie, dopiero wtedy dodaj czosnek, który by się spalił, gdyby go smażyć łącznie z cebulą. Smaż razem przez kilka minut. Do dużej miski wlej pomidory, duszoną cebulę, dodaj śmietanę, oregano, ser, jaja, sól i pieprz. Starannie wymieszaj. Wrzuć grzanki i zostaw na kilka minut, żeby wchłonęły płyn. Posmaruj tłuszczem kwadratową formę o boku 20 cm. Wlej masę. Piecz przez 40-45 minut.
W tym czasie usmaż cebule na oliwie na dużej patelni. Smaż aż będą złocistobrązowe i miękkie, dopiero wtedy dodaj czosnek, który by się spalił, gdyby go smażyć łącznie z cebulą. Smaż razem przez kilka minut. Do dużej miski wlej pomidory, duszoną cebulę, dodaj śmietanę, oregano, ser, jaja, sól i pieprz. Starannie wymieszaj. Wrzuć grzanki i zostaw na kilka minut, żeby wchłonęły płyn. Posmaruj tłuszczem kwadratową formę o boku 20 cm. Wlej masę. Piecz przez 40-45 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W