Pomidorowy pudding chlebowy na słono

Pomidorowy pudding chlebowy na słono
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 bochenek wiejskiego, pełnoziarnistego chleba, pokrojony w duże kostki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże cebule, obrane i posiekane
  • 8 ząbków czosnku, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
  • puszka 800 ml rozgniecionych pomidorów
  • 225 ml śmietany 35%
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 225 g tartego parmezanu
  • 2 jaja
  • sól i pieprz
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 205°C. Ułóż kawałki chleba na blasze i piecz w piekarniku przez 15 minut. Wyjmij, gdy będą złocistobrązowe. To ogromnie wzbogaca smak puddingu i wysusza chleb, który wchłonie aromaty pozostałych składników. Wystudź, aż będziesz mógł wziąć go do rąk.
W tym czasie usmaż cebule na oliwie na dużej patelni. Smaż aż będą złocistobrązowe i miękkie, dopiero wtedy dodaj czosnek, który by się spalił, gdyby go smażyć łącznie z cebulą. Smaż razem przez kilka minut. Do dużej miski wlej pomidory, duszoną cebulę, dodaj śmietanę, oregano, ser, jaja, sól i pieprz. Starannie wymieszaj. Wrzuć grzanki i zostaw na kilka minut, żeby wchłonęły płyn. Posmaruj tłuszczem kwadratową formę o boku 20 cm. Wlej masę. Piecz przez 40-45 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA