Polenta
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 3 łyżki niesolonego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka polenty (mąki kukurydzianej)
- ½ szklanki świeżo startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (opcjonalnie)
- świeżo zmielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W średniej wielkości rondlu zagotować 4 szklanki wody. Dodać 2 łyżki masła i sól. Powoli wsypywać polentę, mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować mieszając, aż powstanie gęsta, gładka masa, 15-20 minut. Dodać parmezan, zioła, pieprz, pozostałą łyżkę masła i wymieszać. Podawać natychmiast lub wyłożyć do płaskiego naczynia, aby stężała.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W