Polędwiczki wieprzowe w zielu angielskim z rumowo-rodzynkowym sosem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.71)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- bez srebrnej skórki i cienkiego końca (zostawić do przyrządzenia sosu)
- 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
- sól i pieprz
- olej
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki ciemnego rumu
- ½ szklanki gęstej śmietanki
- ½ szklanki rodzynek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przekroić każdą polędwiczkę na pół (otrzymamy 4 kawałki). Natrzeć zielem angielskim, solą i pieprzem. Rozgrzać olej na dużej patelni (na średnio dużym ogniu), zrumienić polędwiczki z każdej strony, obsmażać przez 15-20 minut (aż będą średnio lub dobrze wysmażone). Zdjąć z patelni i ułożyć na ruszcie, przykryć folią aluminiową. Zlać nadmiar tłuszczu z patelni, wstawić ponownie na gaz. Obsmażyć skrawki polędwiczek. Wlać wodę, zeskrobać kawałki mięsa. Gotować na wolnym ogniu aż odparuje i powstanie szybki aromatyczny wywar. Wyjąć duże kawałki mięsa, wlać rum, śmietankę, włożyć rodzynki. Odparować aż sos ponownie zgęstnieje. Przekroić kawałki polędwiczek na pół, polać sosem, podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W