Plastry bakłażana z nadzieniem serowym

Plastry bakłażana z nadzieniem serowym
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 duże bakłażany pokrojone w plasterki
  • 1 duża bułka
  • 250 g sera mozzarella
  • 200 g świeżego parmezanu
  • duży pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorków czereśniowych
  • kieliszek białego wina
  • kilka listków świeżej bazylii
  • łyżka posiekanego tymianku
  • starta skórka z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój bakłażana na długie plastry, posmaruj je oliwą i upiecz w piekarniku. Przygotuj nadzienie. Do miksera wrzuć bułkę, mozzarellę, parmezan, pietruszkę, czosnek i skórkę cytrynową. Zmiel wszystko i zawiń nadzienie w plasterki bakłażana. Ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i polej sosem z pomidorków czereśniowych. Posyp z wierzchu płatkami parmezanu i zapiekaj w piekarniku przez 10 minut, aż ser będzie złoty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA