Placuszki dyniowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania z dyni
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Placuszki:225 g dyni karaibskiej lub piżmowej, obranej, pokrojonej na kawałki, ugotowanej i zmiksowanej na puree
450 g zwykłej mąki pszennej
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki mielonego imbiru
1 jajko
szczypta soli
350 ml mleka
olej, do smażenia
Słodki krem Curacao:
150 ml tłustej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka niebieskiego likieru Curacao
Placuszki:
Wymieszać puree z dyni, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Połączyć z jajkiem. Cały czas mieszając powoli, stopniowo, wlewać mleko tak, aby powstało gęste i gładkie ciasto. Na patelni rozgrzać na średnim ogniu niewielką ilość oleju. Nałożyć 3-4 łyżki masy. Smażyć 1-2 minuty z każdej strony, aż placuszki się zrumienią. Przekładać w ciepłe miejsce na czas smażenia pozostałego ciasta.
Słodki krem Curacao: śmietanę ubić z cukrem i Curacao. Nakładać po łyżce na placuszek i podawać.
© Gary Rhodes
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W