Placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania z dyni
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Placuszki:
225 g dyni karaibskiej lub piżmowej, obranej, pokrojonej na kawałki, ugotowanej i zmiksowanej na puree
450 g zwykłej mąki pszennej
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki mielonego imbiru
1 jajko
szczypta soli
350 ml mleka
olej, do smażenia

Słodki krem Curacao:
150 ml tłustej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka niebieskiego likieru Curacao


Placuszki:
Wymieszać puree z dyni, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Połączyć z jajkiem. Cały czas mieszając powoli, stopniowo, wlewać mleko tak, aby powstało gęste i gładkie ciasto. Na patelni rozgrzać na średnim ogniu niewielką ilość oleju. Nałożyć 3-4 łyżki masy. Smażyć 1-2 minuty z każdej strony, aż placuszki się zrumienią. Przekładać w ciepłe miejsce na czas smażenia pozostałego ciasta.

Słodki krem Curacao: śmietanę ubić z cukrem i Curacao. Nakładać po łyżce na placuszek i podawać.

© Gary Rhodes


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA