Placuszki

Placuszki
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Wymieszać w misce składniki suche. Wbić jajka do mleka, wymieszać, dodać roztopione masło (niekoniecznie) i znowu wymieszać. Wlać do składników suchych, delikatnie wymieszać. Nie należy przejmować się, jeśli powstanie trochę grud. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, dodać trochę mleka. Wrzucić na patelnię 1-2 łyżeczki masła lub wlać 1-2 łyżeczki oleju. Kiedy masło zacznie się pienić, wykładać masę na patelnię formując dowolnej wielkości placuszki. Wyregulować ogień - zwykle pierwsze partie wymagają większego płomienia, później ogień można przykręcić. Kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki, przekręcić (po ok. 2-4 minutach). Smażyć aż będą rumiane. Można od razu podać lub wstawić w żaroodpornym naczyniu do piekarnika rozgrzanego do ok. 90 stopni C na ok. 15 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA