Placuszki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 450 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru (niekoniecznie)
- 2 jajka
- 340-450 ml mleka
- 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
- masło lub neutralny olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Wymieszać w misce składniki suche. Wbić jajka do mleka, wymieszać, dodać roztopione masło (niekoniecznie) i znowu wymieszać. Wlać do składników suchych, delikatnie wymieszać. Nie należy przejmować się, jeśli powstanie trochę grud. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, dodać trochę mleka. Wrzucić na patelnię 1-2 łyżeczki masła lub wlać 1-2 łyżeczki oleju. Kiedy masło zacznie się pienić, wykładać masę na patelnię formując dowolnej wielkości placuszki. Wyregulować ogień - zwykle pierwsze partie wymagają większego płomienia, później ogień można przykręcić. Kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki, przekręcić (po ok. 2-4 minutach). Smażyć aż będą rumiane. Można od razu podać lub wstawić w żaroodpornym naczyniu do piekarnika rozgrzanego do ok. 90 stopni C na ok. 15 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W