Placek ziemniaczany z wędzonym łososiem i ziołowym dressingiem

Placek ziemniaczany z wędzonym łososiem i ziołowym dressingiem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.69)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Placek
3 upieczone ziemniaki
pół cebuli startej na tarce
sól i pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego

Dressing
¼ szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki kaparów, grubo posiekanych
2 łyżki posiekanego kopru

Przybranie
12 plasterków wędzonego łososia
garść młodej zieleniny

Przygotowanie
Zetrzeć ziemniaki do dużej miski. Dodać cebulę, sól i pieprz. Na średnim lub małym ogniu rozgrzać dużą patelnię, włożyć masło i wlać oliwę. Włożyć masę ziemniaczaną, ugnieść, aby pokryła całe dno patelni (placek powinien być gruby na ok. 2 cm). W trakcie smażenia jeszcze raz docisnąć placek do patelni, żeby był bardziej zwarty. Smażyć ok. 20 minut, aż powstanie gruba przysmażona i chrupiąca skórka. Przekręcić placek na drugą stronę zsuwając go na duży talerz. Usmażyć na złoto z drugiej strony, aż będzie zwarty. Zsunąć placek na talerz, przybrać plasterkami łososia i śmietanowym dressingiem. Posypać zieleniną i podawać.

Dressing
Wymieszać składniki w małej miseczce.

© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA