Placek ziemniaczany z wędzonym łososiem i ziołowym dressingiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.69)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Placek3 upieczone ziemniaki
pół cebuli startej na tarce
sól i pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
Dressing
¼ szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki kaparów, grubo posiekanych
2 łyżki posiekanego kopru
Przybranie
12 plasterków wędzonego łososia
garść młodej zieleniny
Przygotowanie
Zetrzeć ziemniaki do dużej miski. Dodać cebulę, sól i pieprz. Na średnim lub małym ogniu rozgrzać dużą patelnię, włożyć masło i wlać oliwę. Włożyć masę ziemniaczaną, ugnieść, aby pokryła całe dno patelni (placek powinien być gruby na ok. 2 cm). W trakcie smażenia jeszcze raz docisnąć placek do patelni, żeby był bardziej zwarty. Smażyć ok. 20 minut, aż powstanie gruba przysmażona i chrupiąca skórka. Przekręcić placek na drugą stronę zsuwając go na duży talerz. Usmażyć na złoto z drugiej strony, aż będzie zwarty. Zsunąć placek na talerz, przybrać plasterkami łososia i śmietanowym dressingiem. Posypać zieleniną i podawać.
Dressing
Wymieszać składniki w małej miseczce.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W