Piquenchâgne wg Francoise

Piquenchâgne wg Francoise
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 61)
Trudność:
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
10

Składniki:

  • Kruche ciasto:

  • 300 gr mąki
  • 150 gr masła
  • +/- 100 ml mleka
  • Sól
  • 5 gruszek Williams
  • 7 małych gruszek
  • 1 łyżka rumu
  • 2 laski wanilii
  • 3 duże łyżki gęstej śmietany
  • pieprz
  • 3-4 łyżki cukru + 30 gr cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto (jeśli to możliwe, poprzedniego dnia lub kilka godzin wcześniej).
Wymieszaj mąkę z miękkim masłem, pokrojonym na kawałki, dodaj sól i mleko. Powoli mieszaj, aż powstanie kula. Owiń ja folią spożywczą i dostaw do lodówki.
Obierz małe gruszki, włóż je całe do rondla, dodaj 30 gr cukru, 1 laskę wanilii i zagotuj. Gotuj, aż gruszki będą miękkie. Odstaw je w syropie.
Następnego dnia wyjmij z lodówki ciasto i przekrój na dwie części. Posyp blat roboczy mąką i wywałkuj na cienko ciasto, tak by wyłożyć nim tortownicę. Ciasto musi lekko wystawać poza krawędzie. Odstaw do lodówki.
Obierz gruszki Williams i pokrój na 4 kawałki; usuń gniazda nasienne, po czym pokrój wszerz na małe trójkąty. Umieść je w misce, dodaj 3-4 łyżki cukru, rum, trochę świeżo mielonego pieprzu, ziarenka z laski wanilii. Lekko wymieszaj. Ułóż gruszki na cieście, podlej śmietaną.
Rozwałkuj drugą część ciasta. Wytnij koło o średnicy tortownicy i ułóż na wierzchu. Brzegi lekko posmaruj mlekiem, zawiń na wierzchni płat brzegi płata dolnego, regularnie dociskając po obwodzie.
Wymieszaj żółtko z łyżką mleka i posmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni, z termoobiegiem. Piecz godzinę. Gdy będzie ciasto chłodne, wytnij 7 małych kółeczek, i włóż do dołków gruszki, ogonkiem do góry. Podawać w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA