Pikantne klopsiki z makaronem

Pikantne klopsiki z makaronem
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 50 g pokrojonej pancetty (lub boczku)
  • 1 mała starta cebula
  • szczypta płatków chili
  • 3 łyżki świeżej bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 puszki pomidorów po 400 g
  • 2 ząbki czosnku
  • zmiażdżone

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj wieprzowinę z pancettą. Dodaj cebulę, płatki chili, bułkę tartą, natkę, szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszaj za pomocą dłoni i – jeśli masz czas – włóż do lodówki na 20 minut (dzięki temu masa stanie się bardziej zwarta). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Za pomocą zwilżonych dłoni uformuj małe klopsiki. Ułóż je na wyłożonej papierem blasze. Skrop oliwą i piecz 15-20 minut, aż się zrumienią. Tymczasem na patelni podgrzej pomidory z puszki, dodaj czosnek i gotuj 20 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. W garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Makaron podaj z klopsikami, sosem pomidorowym i parmezanem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA