Pikantna zupa ze słodkim ziemniakiem i chrupiącą tortillą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.65)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Zupa1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 obrane i posiekane cebule
4 szklanki bulionu z kurczaka
2 duże słodkie ziemniaki, umyte i starte na tarce
1 papryczka chipotle w sosie adobe
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
sól
Przybranie
1 mały pęczek kolendry, posiekany
½ szklanki kwaśnej śmietany
sól i pieprz
1 tortilla
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Rozgrzać oliwę w dużym garnku do zupy, na średnim ogniu. Włożyć cebulę, zrumienić. Wlać bulion, dodać starte ziemniaki i zamieszać. Zagotować, dodać papryczkę chipotle, cynamon i sól. Gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Zmiksować w blenderze. Doprawić, a jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozrzedzić szklanką wody.
Przybranie
Wymieszać posiekaną kolendrę ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zrolować tortillę i pokroić na cienkie paseczki. Ułożyć na blasze i piec aż będzie chrupka, ok. 15 minut. Dekorować każdy talerz z zupą łyżką śmietany i garścią chrupkiej tortilli.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W