Pierożki z ostrym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Składniki:
- sojowo-octowy sos do zamaczania
- ½ szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 cała cebulka dymka
- oczyszczona i pokrojona na plasterki
- 1 ostra zielona papryczka chili
- pokrojona na cienkie plasterki
- 2 łyżki wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu do zamaczania i odstawić na bok. W misce średniej wielkości połączyć mięso indyka, kapustę pekińską, imbir, czosnek, sos sojowy, olej sezamowy i sól. Wymieszać z białkiem. Układać na blacie po 6 placków uformowanych z ciasta. Na każdy nałożyć po łyżeczce farszu. Zwilżyć brzegi placków wodą. Zawinąć i zlepić. Najprościej robić to, biorąc pierożek do ręki i ściskając brzegi kciukiem oraz palcem wskazującym. Układać na blasze do pieczenia i przykryć folią spożywczą, żeby nie dopuścić do wyschnięcia. Powtarzać czynność aż do zużycia całego farszu. Rozgrzać dużą patelnię i kolistym ruchem rozprowadzić olej na dnie. Ułożyć pojedynczą warstwę pierożków. Smażyć 2 do 3 minut (2 minuty dłużej, jeśli pierożki były mrożone), na złoty kolor. Nie przewracać. Wlać na patelnię ¼ szklanki wody i natychmiast przykryć. Gotować 5 minut, aż mięso będzie ugotowane, a pierożki nie będą przywierały do dna patelni. Podawać od razu z sosem do zamaczania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Kuchnia chińska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W