Pierogi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nowe imperium kulinarne (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Farsz
50 g suszonych grzybów
500 g kapusty kiszonej
2 łyżki masła
1 cebula
Sól i pieprz
Ciasto
500 g mąki
½ szklanki gorącej wody
Około ½ szklanki zimnej wody
½ łyżeczki soli
1 jajko
Skwarki
1 łyżka masła
1 mała cebula
4 plasterki boczku
Przygotować farsz
Zalać grzyby zimną wodą i odstawić do namoczenia na 2 godziny. Kiszoną kapustę posiekać i umieścić w rondlu. Odcedzić płyn z moczenia grzybów i wlać do kapusty. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut. Odcedzić pozostały płyn, kapustę ostudzić i drobno posiekać. Cebulę obrać i posiekać. Stopić masło na patelni, wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać grzyby i kapustę i smażyć kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Przygotować ciasto
Wysypać mąkę i sól na stolnicę, zrobić dołek, wlać gorącą wodę, widelcem wmieszać mąkę do wody, wlać wodę zimną, wmieszać mąkę widelcem, dodać jajko i zagnieść dosyć twarde, gładkie ciasto. Rozwałkować i wykroić kółka o średnicy ok. 8 cm. Na każdym kółku położyć nieco farszu, złożyć na pół, posmarować brzegi ciasta wodą i zlepić.
Przygotować skwarki
Cebulę obrać i posiekać. Pokroić boczek na kawałki. Stopić masło na patelni, wrzucić cebulę i boczek i usmażyć na złoty kolor. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Wrzucić pierogi i gotować 1 minutę od wypłynięcia. Odcedzić. Rozłożyć pierogi na talerze, polać skwarkami i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W