Pieczony schab

Pieczony schab
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • obrane i pokrojone w piórka
  • ½ szklanki musztardy ziarnistej
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki niesolonego miękkiego masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1,3 kg schabu bez kości
  • 2 twarde gruszki (konferencja lub williams)
  • pokrojone na cząstki
  • 1 pomarańcza
  • przekrojona na ćwiartki
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżej szałwii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Zmiel w malakserze połowę pokrojonej cebuli z musztardą, dżemem, masłem, solą i pieprzem. Ułóż schab w brytfance i dokładnie natrzyj musztardową marynatą. Obłóż schab resztą cebuli, cząstkami gruszek i pomarańczy oraz świeżymi ziołami. Piecz bez przykrycia przez 15 min., a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 stopni C i piecz przez kolejne 75 minut. Przełóż mięso z brytfanki na deskę, okryj luźno folią aluminiową i odczekaj 15 minut przed pokrojeniem na plastry. Aby przygotować sos usuń z brytfanki cząstki pomarańczy oraz gałązki tymianku i szałwii. Ustaw brytfankę na średnim ogniu i dolej wino. Wymieszaj, żeby oddzielić od dna kawałki mięsa. Wlej bulion, dodaj posiekaną szałwię i gotuj, aż sos zredukuje się o połowę. Zmniejsz ogień i wymieszaj sos z zimnym masłem, aż się stopi. Dopraw do smaku i podawaj w sosjerce do pieczonego schabu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA