Pieczony schab
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 średnie cebule
- obrane i pokrojone w piórka
- ½ szklanki musztardy ziarnistej
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- 2 łyżki niesolonego miękkiego masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1,3 kg schabu bez kości
- 2 twarde gruszki (konferencja lub williams)
- pokrojone na cząstki
- 1 pomarańcza
- przekrojona na ćwiartki
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżej szałwii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Zmiel w malakserze połowę pokrojonej cebuli z musztardą, dżemem, masłem, solą i pieprzem. Ułóż schab w brytfance i dokładnie natrzyj musztardową marynatą. Obłóż schab resztą cebuli, cząstkami gruszek i pomarańczy oraz świeżymi ziołami. Piecz bez przykrycia przez 15 min., a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 stopni C i piecz przez kolejne 75 minut. Przełóż mięso z brytfanki na deskę, okryj luźno folią aluminiową i odczekaj 15 minut przed pokrojeniem na plastry. Aby przygotować sos usuń z brytfanki cząstki pomarańczy oraz gałązki tymianku i szałwii. Ustaw brytfankę na średnim ogniu i dolej wino. Wymieszaj, żeby oddzielić od dna kawałki mięsa. Wlej bulion, dodaj posiekaną szałwię i gotuj, aż sos zredukuje się o połowę. Zmniejsz ogień i wymieszaj sos z zimnym masłem, aż się stopi. Dopraw do smaku i podawaj w sosjerce do pieczonego schabu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W